Spørgsmål & svar

Jeg vil løbende samle nogle af de spørgsmål kursister stiller på mine hold; jeg vil koncentrere mig om de spørgsmål der har almen interesse:

Spørgsmål: Der er sket forskellige ting i mit liv som jeg ikke har kunnet forudse, så jeg har kun været til træning 2 gange. Hvorfor kan jeg ikke få penge tilbage?

Svar: Det er fordi jeg har været der hver gang og været klar til at undervise dig og jeg har betalt leje for træningsplads eller hal. Den "vare" som du har købt, kan du ikke levere tilbage, nøjagtig som mange andre ydelser vi køber.

Spørsmål: Hvorfor skal vi bruge alle de godbidder? Da jeg var barn klappede vi hunden når den havde været dygtig.

Belønning er en vigtig del af træningen

Svar: Man kan godt bruge ros og berøring som belønning, men effekten vil mange gange være for lille. Nogle hunde vil også føle sig generede af at blive kælet for, når de er igang med en opgave.

Foder er en god forstærker (belønning) fordi det er nemt at have med, nemt at administrere og hunden er færdig med at spise på 1/2 sekund, så man kan komme videre med træningen.

Spørsmål: Jeg synes det er for meget med alle de belønninger; min hund skal bare høre efter hvad der bliver sagt!

Svar: Vi kan desværre ikke lave aftaler med vores hund, som vi kan med hinanden. Det ville ellers være nemt hvis man kunne sige til sin hund:" hvis du lover at komme når jeg kalder, må du gå uden snor hver dag". Vi bliver nødt til at vise hunden at det betaler sig at "høre efter". En måde at gøre det på, er at belønne rigeligt i starten når hunden er ved at lære noget nyt; efterhånden som hunden bliver dygtigere, trapper man ned på belønningerne. De fleste hunde er meget positive i forhold til at samarbejde med os, men vi må lige give dem chancen for at forstå hvad vi mener.

Spørsmål:Hvorfor skal vi træne at hunden går på venstre side? Min hund skal gå inderst, så den ikke bliver kørt over.

Svar: Hvis man går til lydighedsprøver, er det et krav; jeg foretrækker at mine hunde kan gå på begge sider, så de altid kan placeres længst væk fra trafikken, andre hunde, små børn med is, osv.

Spørgsmål: Jeg tror ikke jeg kan få min hund til at arbejde for godbidder der er så små.

Svar: Man skal skal aldrig sige aldrig, men jeg har endnu ikke mødt en hund der ikke ville arbejde fordi godbidderne var for små. Derimod har jeg mødt mange hunde der vælger opgaven fra på grund af for dårlige godbidder. Godbidders kvalitet afhænger af opgavens sværhedsgrad, mængden af forstyrrelser og den enkelte hunds madglæde. Derhjemme arbejder mine hunde fint på tørkost, men når vi kommer ud sammen med andre hunde, skal jeg tilbyde meget bedre ting. Mine hunde på 20 kg. arbejder fint på kalkunbidder eller tørret lever der vejer ca 1 gram.

Spørgsmål: Min hund vil jage løbere, biler og cykler; hvad skal jeg stille op?

Svar: Det er en uimodståelig fristelse for nogle hunde når mennesker eller køretøjer bevæger sig forbi os. Man skal ikke regne med at det går over af sig selv, så man må igang med systematisk træning. Lær hunden "sit" og evt. øjenkontakt hjemmefra. Find et sted hvor der er lidt trafik og godt udsyn. Når der kommer en bil i det fjerne belønner man hunden for at sidde og have øjenkontakt. Jo nærmere bilen kommer, jo flere godbidder. Træn i korte perioder og ryk langsomt nærmere på trafikken. Til sidst kan man træne at hunden kigger på det der bevæger sig, men uden at reagere.

Det tager lidt tid, men jagt af biler etc. er en farlig uvane, som hunden helst skal af med.

Spørgsmål: Jeg kender nogen der har jagthunde; første gang de gør noget forkert, får de et los i røven og så gør de det aldrig mere. Hvad er der i vejen med at bruge straf i opdragelsen?

Det er muligvis rigtigt i det tilfælde du kender, men jeg oplever at folk der bruger straf i indlæringen, må gentage straffen med meget jævne mellemrum. Jeg ser f.eks. en del konkurrencehunde, hvor ejeren stadig må rykke hårdt i kæde (kvæler)halsbåndet for at få hunden til at gå på plads. Indlæringen har altså ikke været optimal.

Det virker i øvrigt som et simpelt spørgsmål, men svaret er lidt langt. Her er mine grunde til at straf ikke hører hjemme i indlæring:

1) Smerte/ ubehag får hunden (og alle andre individer) til at generalisere, belønning får den til at skelne. Det er nogen gange nyttigt, f.eks. når vi sætter elektrisk hegn rundt om en græsmark. Hesten/ koen må gerne lære at alle hegn gør ondt. Hvis hunden derimod skal indlære komplicerede ting, er det et meget dårligt redskab fordi angsten forhindrer den i at se detaljerne.

2) Smerte/ ubehag er bedst til at bremse adfærd, så det er et dårligt redskab hvis vi skal lære hunden at tage initiativ, f.eks. komme når der bliver kaldt..

3) Smerten/ ubehaget skal være så hård at hunden virkelig bliver skræmt.

4) Timingen skal være ufattelig god.

5) Der skal en vis portion held til for at hunden forbinder smerten/ ubehaget med lige nøjagtig den handling vi ønsker.

6) Man må acceptere at ens hund efterhånden betragter en med nogen mistro.

Jeg ville aldrig selv bruge straf under indlæring, der er altid et alternativ til vold. Nogle hunde ser ud til at tåle det bedre end andre, men ny forskning viser (ikke overraskende) at smerte og meget voldsomme oplevelser forringer hukommelsen, altså det der allerede er lært og hæmmer indlæring af nyt stof.

Til slut er det vigtigt at skelne mellem en hund der er i færd med indlæring og en hund der bryder en absolut regel; der vil være tidspunkter hvor et bestemt "føj" er på sin plads. Det er desuden en god ide at have et signal/ en kommando der betyder "stop med det du er igang med" til når hunden er ved at gnave de nye sko i stykker. Når ulykken er standset, overvejer man så hvordan man forebygger nye ulykker og den indlæring foregår naturligvis uden brug af straf.

Spørgsmål: Min hvalp har tidligere været flink til at komme når der bliver kaldt, nu gør hun (jagthund, ca. 6 måneder) det ikke mere. Det er vigtigt for mig at hun er til at stole på.

Svar: Ja, indkald er nok det hundeejere allerhelst vil have på plads med det samme. Vi og vores hund får så meget ekstra frihed når hunden kan løbe løs og altid kommer når der bliver kaldt. Indkald er desværre ikke en del af en hunds naturlige repertoire, så det skal der arbejdes meget med. Jeg oplever mange hvalpe som muntert løber lige hen til deres ejer når de er små; efterhånden som de får mere selvtillid, bliver hørelsen noget ringere.

Her er et par grundregler for træning af indkald:

Vis aldrig vrede når hunden (endelig) kommer.

Sæt ikke kommando på før hunden er sikker i øvelsen.

Brug aldrig klikker til at "lokke" en uopmærksom hund hjem.

Benyt lejligheden til at kalde på hunden hver gang I skal noget rart.

Lav mange indkald hvor hunden får lov til at løbe igen efter ros/ godbid.

Stil ikke for store krav til en ung hund.

Beløn ikke hvis hunden er meget langsom til at komme; der er noget i træningen der ikke virker. Stop op, vurder og lav om!

Meget vigtigt: hvis din hund i en peiode ikke er til at kalde ind, så accepter situationen og tag dine forholdsregler. Det kan være en bitter pille at sluge, men vi har ansvaret for at vores hund ikke gør skade på sig selv eller andre. Find steder hvor den uforstyrret kan løbe og hold den i snor, evt. lang line/ flexiline resten af tiden.

Sp: Vi har lært vores hund at finde en pung i haven, sådan som vi har øvet til træning og han er blevet rigtig god til det. Forleden var vi på besøg hos min bror og ville vise hvad vores hund havde lært. Vi gemte pungen i haven, men han ville/ kunne ikke finde den. Er han dum eller uartig?

Sv: Ingen af delene. Det er en helt ny færdighed jeres hund har lært og den er slet ikke generaliseret endnu. I synes måske at I har lært ham at finde pungen hvorsomhelst, men han har, indtil videre, kun lært at finde den i jeres have.

Tag pungen med på gåture, gør det rigtig nemt for ham i starten og ros og beløn. Efterhånden vil han forstå at søge overalt hvor I beder ham om det.

Sp: Jeg prøver at lære min hvalp at gå pænt i snor som vi har lært på hvalpekurset, men han kan slet ikke koncentrere sig når vi er ude, så han trækker og trækker. Han har sele på og vi bruger godbidder.

Sv: Det er en rigtig god ide med sele, men ikke altid nok. Det er mange ting du kan gøre for at forbedre samarbejdet: det vil være godt hvis han (labradorhan, 4 måneder) har mulighed for at gå uden snor et sikkert sted og bare får lov til at udforske verden. Du må ikke falde for fristelsen til at "brænde energi af" ved at lade ham lege vilde lege med andre hvalpe i timevis, eller kaste bold/ pind i en uendelighed. Den slags aktiviteter stresser bare. Lad i stedet din hvalp arbejde med madsøg, opgaveløsning og fokusøvelser.

Når du vil træne gå pænt, gør du det først inde i huset, dernæst i haven, så et kedeligt sted udenfor haven. På den måde får han chancen for at koncentrere sig om opgaven. Det kan være en fordel at træne "gå pænt" uden snor i starten. Det er også en god ide at lave "følg mig" øvelsen. Du skal arbejde i korte intervaller, han er stadig en baby. Husk også at du skal være helt koncentreret om opgaven.

Sp: behøver jeg at vaske min hund?

Sv: Næ, ikke medmindre den har rullet sig i en død frø, så den lugter afskyeligt. Hvis du vil vaske din hund, skal det være i en god hundeshampoo.

Mine hunde har aldrig været i bad og de har begge flot blank pels, undtagen når de fælder.

Hvis du skal på udstilling er det nok en god ide med et bad, men det er vist lidt af en videnskab (udstilling - ikke badet) og det har jeg ingen forstand på.

Sp: Behøver vi at bruge klikker på kurset? jeg synes at det kan være svært at styre hundesnor, klikker, godbidder osv.

Sv: Næ, det må man selv om. Det er ikke klikkeren der er altafgørende, men det er meget vigtigt at bruge de træningsmetoder der ligger bag. Man kan bruge et ord, en lyd, eller hvad man har lyst til. Når jeg anbefaler klikker, er det fordi den lyder fuldstæning ens hver gang og den er mere præcis end et ord. Det er en fordel at træne håndtering af klikker uden hund og planlægge de praktiske deltaljer før træning af en øvelse.

Sp: hvorfor må jeg ikke bruge klikkeren til at få fat på min hund når han ikke vil komme? Det virker jo hver gang!

Sv: Ja, det gør det jo, fordi han ved der kommer en fantastisk godbid, men du får hvad du klikker, så du forstærker den adfærd han er igang med. I dette tilfælde lærer du ham altså at ignorere dit indkald. Du skal lære din hund at forbinde indkalds-ordet med noget rigtig rart, nøjagtig som du har lært ham at klikkeren betyder noget rart.

I princippet kan du godt bruge klikkeren til indkald, men så kan den ikke bruges til andet: et signal = en adfærd.

Sp: vores hvalp vil gerne grave i vores blomsterbed. Er det ikke bedst at give ham en ordentlig forskrækkelse, en gang for alle?

Sv: Det kan jeg ikke anbefale. Generelt skal man lade være med at give hvalpe voldsomme forskrækkelser, det kan der komme rigtig mange problemer ud af. Jeres hvalp kan let komme til at forbinde ubehaget med jeres tilstedeværelse, eller lære at han ikke må grave når I er i nærheden. Beløn ham rigeligt for at blive på græsset, lær ham en stop-kommando som I bruger når han er ved at gå ud i bedet, og giv ham evt. lov til at grave i sin hundegård.